Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z Podlasia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
smalec 4 łyzki
śmietana 0,5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
mąka 1 łyzka
sól, pieprz
jajko 1 szt
wywar z wloszczyzny 0,5 szklanki
borowiki 500 g
cebula biała 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z Podlasia

1. Kapustę wydrążyć i wrzucić na kilka minut do wrzątku. Następnie ostudzić, oddzielić liście. Młotkiem od mięsa rozbić nerwy liściowe.
2. Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów, przesmażonych razem z 1/2 posiekanej cebuli.
3. Do ostudzonego nadzienia dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście, robiąc gołąbki.
4. Ułożyć w brytfannie, dodać tłuszczu, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości.
5. Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli. Mąkę zarumienić, rozprowadzić wywarem, dodać śmietanę i doprawić do smaku.
6. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 14.01.2016 13:43
z chęcią bym spróbowała
Zofia12 27.07.2010 12:47
pyszne, cudowne, niezastąpione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak