Krem cytrynowy z białym winem

Krem cytrynowy z białym winem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    2 sztuki
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    10 dag
  • białe wino

    1/8 l
  • śmietana 30%

    1/2 szkl.
  • żelatyna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skórkę z cytryn zetrzeć, a sok wycisnąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka, skórkę z cytryn i cukier utrzeć na puszystą masę. Wino podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i dodać do kremu. Wlać sok z cytryn. Wymieszać z kremem i wstawić do lodówki. Ubić pianę z białek. Śmietanę także ubić. Gdy krem zacznie się ścinać, dodać do niego śmietanę i pianę z białek. Następnie krem przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Można go podawać z posłodzonymi malinami lub bitą śmietanką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat