Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna tarta z botwinką i kozim serem
1. Z przesianej mąki, schłodzonego masła, żółtek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na ok. 30minut do lodówki lub jak w moim przypadku na 10minut do zamrażalnika.
2. Używałam silikonowej formy do tarty, dzięki czemu nie musiałam jej niczym wykładać ani smarować. Jeśli nie mamy silikonowej, tradycyjnie trzeba formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i podsypać mąką.
3. Formę wyklejamy ciastem i dość gęsto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
4. W tym czasie w garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dokładamy pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami. Chyba, że są dość duże wtedy dodajemy ich po prostu mniej.
5. Dolewamy 1/3 szklanki wody, posiekany koperek, sok z cytryny, sól czosnkową, pieprz ziołowy oraz łyżeczkę ziół prowansalskich. Dusimy pod przykryciem ok. 8minut.
6. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy startą gałką muszkatołową (ok. pół łyżeczki), szczyptą soli i świeżo mielonym białym pieprzem.
7. Na podpieczony spód tarty przekładamy botwinkę, rozkruszamy kozi ser i zalewamy mieszaniną jajek, śmietany i jogurtu. Na środku rozsypujemy kilka listków lubczyku.
8. Zapiekamy ok. 10minut z termoobiegiem do zrumienienia wierzchu.
9. Tarta jest fantastyczna zarówno jako dodatek do mięsa, jak i jako samodzielne danie.