Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna tarta z botwinką i kozim serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 250 g
masło 125 g
woda zimna 3-4 łyżki
żółtko jajek 2
szczypta soli
botwina razem z burakami 2 pęczki
koper pęczek
czosnek ząbek
cebula biała
ser kozi 150 g
masło łyżka
jajko 3
śmietana 3 łyżki
jogurt grecki 3 łyżki
sok z cytryny 1/2
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
gałka muszkatołowa
lubczyk kilka listków
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna tarta z botwinką i kozim serem

Przygotowanie:
1. Z przesianej mąki, schłodzonego masła, żółtek, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na ok. 30minut do lodówki lub jak w moim przypadku na 10minut do zamrażalnika.
2. Używałam silikonowej formy do tarty, dzięki czemu nie musiałam jej niczym wykładać ani smarować. Jeśli nie mamy silikonowej, tradycyjnie trzeba formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i podsypać mąką.
3. Formę wyklejamy ciastem i dość gęsto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.
4. W tym czasie w garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dokładamy pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami. Chyba, że są dość duże wtedy dodajemy ich po prostu mniej.
5. Dolewamy 1/3 szklanki wody, posiekany koperek, sok z cytryny, sól czosnkową, pieprz ziołowy oraz łyżeczkę ziół prowansalskich. Dusimy pod przykryciem ok. 8minut.
6. Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy startą gałką muszkatołową (ok. pół łyżeczki), szczyptą soli i świeżo mielonym białym pieprzem.
7. Na podpieczony spód tarty przekładamy botwinkę, rozkruszamy kozi ser i zalewamy mieszaniną jajek, śmietany i jogurtu. Na środku rozsypujemy kilka listków lubczyku.
8. Zapiekamy ok. 10minut z termoobiegiem do zrumienienia wierzchu.
9. Tarta jest fantastyczna zarówno jako dodatek do mięsa, jak i jako samodzielne danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 27.07.2013 17:12
naprawdę ciekawa
Róża1 21.07.2013 23:22
przepyszna , tylko ja dla siebie muszę bez sera koziego:-), tylko inny , bo mnie odrzuca zapach:-)
teresa18 21.07.2013 14:47
rewelacyjna
Bernadeta1 12.07.2013 22:29
ciekawy przepis
Ania321 11.07.2013 23:25
ciekawy przepis :)
lee-aa 11.07.2013 21:49
Super, kolejny przepis do wypróbowania :)
aisoglam 11.07.2013 21:26
Pyszne masz te rozterki kulinarne :)
Marta1986 11.07.2013 20:45
pyszności mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak