Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny

5.0
(58)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jaki chleb najbardziej lubicie: żytni, pszenny a może wieloziarnisty? Właśnie na ten ostatni mam dla Was przepis wprost idealny - dokładny opis przygotowania, przeprowadzi Was krok po kroku, aby uzyskać pyszny, domowy chlebek. 

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
mąka pełnoziarnista 500 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 łyżeczki
płatki owsiane 1,5 szklanki
sezam 1/2 szklanki
słonecznik łuskany 1/2 szklanki
siemię lniane 1/2 szklanki
mleko ciepłe 2 szklanki
drożdże świeże 70 gramów
cukier 4 łyżeczki
mąka pszenna 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
woda 2 szklanki
płatki owsiane górskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny

Prosty chleb wieloziarnisty to jeden z moich ulubionych. Im więcej ziaren, tym lepiej. Polecam, abyście go wypróbowali.

- na bazie mąki pszennej i pełnoziarnistej, 

- z dodatkiem słonecznika łuskanego, siemienia lnianego, sezamu i płatków owsianych, 

- najlepszy solo, posmarowanym masłem.

Chleb wieloziarnisty to ciekawa alternatywa dla chleba pszennego, która w tym przypadku urozmaicona jest różnorodnymi ziarnami, wpływającymi na ciekawy smak i konsystencję wypieki.

Prosty przepis na chleb wieloziarnisty: 

 

 

Kroki postępowania

1
Rozczyn: Do miseczki rozkruszam drożdże, zasypuję cukrem, wlewam ciepłą wodę, dodaję mąkę i szczyptę soli. Rozcieram aż nie będzie grudek. Odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny foto
2
Do dużej miski wsypuję obie rodzaje mąki, dodaję ziarna sezamu, słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane i sól. Wszystko mieszam dokładnie.
Krok 2 - Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny foto
3
Do suchych składników dodaję wyrośnięty rozczyn i wlewam ciepłą wodę wymieszaną z mlekiem, całość mieszam drewnianą łyżką aż składniki dokładnie się połączą.
Krok 3 - Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny foto
4
Odstawiam miskę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Krok 4 - Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny foto
5

Po tym czasie przekładam masę do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Jedna o wymiarach 9x30 cm, a druga o wymiarach 9x37 cm. Wierzch wygładzam dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, przyklepując boki chlebków. Odstawiam ciasto w keksówkach na około 45 minut do wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętego ciasta smaruję roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, a następnie posypuję ziarnami (słonecznik, siemię lniane, sezam i płatki owsiane). Wstawiam keksówki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Obok foremek kładę naczynie (np. kokilkę) napełnioną do 3/4 wysokości wodą. Piekę przez 60 minut w temperaturze 180 stopnia z termoobiegiem.

Krok 5 - Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny foto
6

Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy chlebki są już upieczone. Po upieczeniu wyjmuję keksówki z pieca i natychmiast wyjmuję z formy, kładę na kratce kuchennej, aby pieczywo odparowało i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Krok 6 - Chleb wieloziarnisty - prosty i pyszny foto

Nawet najlepsza piekarnia nie jest w stanie przygotować tak obłędnie pysznego chleba jak ten chleb wieloziarnisty! Polecam wszystkim smakoszom chrupiących kromek chleba i wielbicielom prostych, ale jakże wyjątkowych smaków! Polecam również przepis na chleb żytni razowy z siemieniem lnianym oraz chlebek bananowy dla osłody. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna 06.10.2023 14:55
Dwa razy płatki owsiane są w przepisie?
pestka 30.01.2017 11:27
wygląda tak smacznie,że chciałabym teraz zjeść taką kromeczkę
Malgorzata549 03.01.2016 04:54
pyszny chlebek
IZABELA29 01.06.2015 18:31
bardzo taki lubię
Maridka19 22.05.2015 10:15
Pyszny chlebek :)
ben-ka 15.05.2015 08:42
Taki swojski, cieplutki, to bym chętnie zjadła.
IZABELA29 21.11.2013 10:12
doskonały wypiek
barbara11561 20.11.2013 16:05
wygląda bardzo smacznie:)
Aleksandra/Olcia 27.10.2013 14:30
super wyglada
KasiaK90 11.07.2013 15:16
super chlebuś:) nie ma jak domowy a taki z ziarnami to uwielbiam
Janina 11.07.2013 12:41
Pyszny ten chlebek;)
msmors 11.07.2013 12:37
taki uwielbiam
Ewa104 11.07.2013 11:36
Bardzo zgrabny i pysznie wyglada.
IZABELA29 11.07.2013 11:08
juz czuje ten zapach i smak
wyattearp 11.07.2013 11:06
uwielbiam domowy :)
idealme 11.07.2013 10:57
też często piekę chleb, ale nie dodaję ani drożdży ani żółtek, robię na naturalnym zakwasie :)
Habibi 11.07.2013 10:38
Bardzo mi pobudził wyobraźnię, bo już chyba z 10 dni chleba nie piekłam :) U nas dzisiaj dość chłodno (jakieś 20*C), chodzę naubierana, bo w domu jeszcze zimniej - więc idę powalczyć z piekarnikiem, to może nie zamarznę ;)
Renata9 11.07.2013 09:46
pyszny domowy chlebek
Olga_SK 11.07.2013 09:43
Piękny! Prawie czję jego zapach :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak