Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z buraczkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1/2 szt.
marchew 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyż.
ziemniak 1 szt.
buraki 250 g
przecier pomidorowy 1 szkl.
ogórek konserwowy 2 szt.
rosół 4 szkl.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ziele angielskie 3 ziarna
śmietana 18 proc 4 łyż.
papryka żółta 1 szt.
papryczka chili 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z buraczkami

Kroki postępowania

1
Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i szklę na rozgrzanym oleju w garnku, dodaję posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażę.
Krok 1 - Kapuśniak z buraczkami foto
2
Następnie dodaję do garnka drobno poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i duszę pod przykryciem ok. 3 minuty.
Krok 2 - Kapuśniak z buraczkami foto
3
Wlewam gorący rosół do garnka, dodaję obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, ziele angielskie, liść laurowy i gotuję na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż kapusta i warzywa zmiękną. Ugotowane i obrane buraki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do garnka razem z przecierem pomidorowym, po czym gotuję 5 minut. Na koniec do zupy dodaję pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Kapuśniak z buraczkami foto
4
Zupę wlewam do miseczek, wierzch dekoruję pokrojoną w krążki papryczką chili. Podaję na gorąco z kwaśną śmietaną i kromką bagietki lub chleba.
Krok 4 - Kapuśniak z buraczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 11.07.2013 12:44
bardzo kusząco wygląda, ciekawy przepis
idealme 11.07.2013 10:58
dawno nie jadłam dobrego kapuśniaku!
Habibi 11.07.2013 10:51
wprost uwielbiam połączenie kiszonej kapusty z buraczkami - nie tylko w zupie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak