Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśnie karmelizowane w cukrze

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Czereśnie karmelizowane w cukrze, to idealny dodatek do zimowej herbaty, deserów, gofrów czy śniadań na bazie jogurtu i musli. Sprawdź jak w zaciszu własnej kuchni zamknąć smak lata w słoiku!

Składniki:

cukier 5 łyżek
cytryna 1 szt.
czereśnie 800 g

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśnie karmelizowane w cukrze

Przetwory z czereśni są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Można je dodać do herbaty, ciasta, deserów a nawet do jogurtu naturalnego i cieszyć się smakiem tych owoców przez cały rok. Sprawdź przepis na czereśnie karmelizowane w cukrze, a z pewnością zostanie z Tobą na dłużej!

Cytrynę wyszorować, sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
Czereśnie wrzucić na patelnię, wlać sok z cytryny, dodać cukier i skórkę cytrynową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu aż czereśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Chwilę tak gotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia - wystudzić. Ponownie podgrzewać, po zagotowaniu, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie włożyć do słoiczka, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Smacznego :)

Z podanych składników wyszedł mi 1 słoiczek 400 gramowy.

Lubisz przetwory owocowe? Świetnie się składa! Sprawdź najlepsze przepisy na przetwory owocowe i warzywne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.06.2016 18:18
smakowitości
ppaulina 08.03.2014 15:47
w sam raz do deserków
pajbek 27.01.2014 21:34
Świetny pomysł :-)
kuklik 28.11.2013 08:46
rewelacja takich nie robiłam ani nie jadłam
Bernadeta1 17.11.2013 00:14
pyszne do deserów
ONY_za_kare 08.10.2013 10:37
pyszne ! :)
Klausia 30.07.2013 16:49
oo nie czereśnie zimą, dla mnie obłęd :)
JOANNA16 15.07.2013 09:53
mniam, pycha
Agata B 13.07.2013 21:02
wyglądają bardzo apetycznie:)))
fotoviderek 11.07.2013 18:52
Przepiękne czeresienki :)
Stenka 11.07.2013 12:19
doskonałe do ciast
mysza75 11.07.2013 11:15
Ale to musi być dobre :-)
halina17 11.07.2013 11:02
Dobry przepis.
Agnieszka-87-25 11.07.2013 08:01
śliczne zdjęcie aż chciało by się troszkę spróbować
IwonaDD 11.07.2013 07:58
wspaniałe!!!!!
Ola1984 11.07.2013 07:35
I ten piękny kolor. Hmm...przepadałam.
Katarzyna59 11.07.2013 07:30
fajniutkie czereśnie
gosia1988 11.07.2013 06:57
świetny przepis
aisoglam 11.07.2013 06:33
Pychotka, z pewnością przyda się taki łakoć jesienią :)
gusia1000 11.07.2013 00:17
Pycha, warto robić.
Pyszota 11.07.2013 00:14
ale muszą być słodkie i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak