Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowane młode orzechy włoskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szkl
woda 1 1/2 l
cukier waniliowy 1 łyżka
cytryny 1 szt
Goździki całe Prymat 5 szt
orzechy włoskie 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowane młode orzechy włoskie

Kroki postępowania

1
Młode orzechy, bez brązowej otoczki w środku nakłuć wykałaczką i odciąć końcówki. Najlepiej robić to w rękawiczkach lateksowych. Zalać wodą i odstawić na parę godzin, aż zabarwią wodę. Zlać wodę, włożyć do garnka, zalać świeżą wodą i zagotować. Jak zacznie wrzeć to gotować 10min.
Krok 1 - Kandyzowane młode orzechy włoskie foto
2
Wystudzić i zalać świeżą wodą. Wodę wymieniać jak tylko będzie brązowa, przez 5 dni.
Krok 2 - Kandyzowane młode orzechy włoskie foto
3
Wodę, cukier, goździki, cytrynę pokrojoną w plasterki doprowadzić do wrzenia.
Krok 3 - Kandyzowane młode orzechy włoskie foto
4
Wyciągnąć cytrynę i włożyć orzechy. Gotować przez 30 minut. Orzechy włożyć do słoiczków, zalać gorącym syropem i zamknąć.
Krok 4 - Kandyzowane młode orzechy włoskie foto
5
Można pasteryzować, jeśli słoiczki się nie zamkną. Smacznego!
Krok 5 - Kandyzowane młode orzechy włoskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.10.2015 15:08
nie wiedziałam, że takie można jeść :D
norweska20 13.02.2014 09:52
coś nowego dla mnie ..super
Alex_M 20.01.2014 17:56
rewelacja :)
Klausia 07.01.2014 18:38
bardzo oryginalny przepis :)
Grazyna0211 24.10.2013 17:52
bardzo ciekawy przepis super
misia53 16.09.2013 00:27
a to ci dopiero....
gosia1988 22.08.2013 12:02
ciekawy przepis, nie wiedziałam, że tak idzie
Mniam 04.08.2013 22:28
Całe orzechy się używa.
Anna133 04.08.2013 08:49
nie samowite , a potem do użycia się wyciąga tylko srodki > ?
ben-ka 03.08.2013 08:32
Muszę powiedzieć,że dla mnie to zupełna nowość....robię tylko nalewkę i to leczniczą ,a jest gorzka jak piołun,a tutaj proszę taka niespodzianka?świetny pomysł:)
Mniam 28.07.2013 13:10
Nie są gorzkie, są słodkie. Orzechy nie mogą mieć w środku zarysowanych brązowych krawędzi.
caralajna 28.07.2013 06:36
jestem bardzo zaskoczona, że tak można, nie są gorzkie?? muszę koniecznie zrobić, teraz jest chyba dobry moment(?)
gusia1000 12.07.2013 00:06
Nigdy takiego czegoś nie jadłam.
SmacznaPyza 11.07.2013 21:50
najważniejsze to jest zebranie orzechów z drzewa w odpowiednim momencie
Misiabe 11.07.2013 00:02
Ciekawy przepis, na pewno wypróbuje :)
Mniam 10.07.2013 22:06
Słoiczki można pasteryzować, więc postoją dość długo.
lee-aa 10.07.2013 21:14
ooo to naprawdę coś fajnego :)
halina17 10.07.2013 20:58
Ciekawy przepis.
cooleczka 10.07.2013 20:43
coś nowego, bardzo ciekawego, warte spróbowania. a jak długo mogą stać w słoikach?
Kolorowa 10.07.2013 18:24
No właśnie orzechówkę robiłam, ale takiego czegoś to nie.
migotka28 10.07.2013 17:40
coś nowego nigdy się z takimi nie spotkałam ani nie jadłam ciekawe jak smakują
Halina14 10.07.2013 16:57
nigdy nie jadłam tak zrobionych ,ciekawe jak smakują
Mniam 10.07.2013 16:53
Orzechy można stosować jako dodatek do ciast i deserów. W smaku przypominają gruszkę z kompotu- przynajmniej dla mnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak