Sałatka z surowych warzyw w sosie koperkowo-ziołowym.

Sałatka z surowych warzyw w sosie koperkowo-ziołowym.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata

    solidna porcja
  • ogórek

    0,5 sztuki
  • pomidor

    0,5 dużej sztuki
  • cebula

    1/4 średniej sztuki
  • sos koperkowo ziołowy

    1 saszetka
  • woda

    4 łyżki
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0,5 łyżki
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • Do dekoracji:

  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sałatka z surowych warzyw w sosie koperkowo-ziołowym.
Opłukaną sałatę przełożyć do naczynia,z którego będziemy ją podawać lub bezpośrednio jeść.Przygotować sos:zmieszać zawartość proszkowanej saszetki sosu koperkowo-ziołowego z oliwą,wodą i sokiem z cytryny,dokładnie wszystkie składniki rozetrzeć łyżką,aby się dobrze połączyły.Doprawić całość solą i pieprzem.
Krok 2 - Sałatka z surowych warzyw w sosie koperkowo-ziołowym.
Polać sałatę większą ilością(około 2/3 z całości)sosu i zamieszać ją,by była cała pokryta,oblana sosem.Ogórka obrać i pokroić w plastry,które następnie ułożyć na sałacie.Cebulę pokroić w kostkę i porozkładać ją na sałacie i ogórku.
Krok 3 - Sałatka z surowych warzyw w sosie koperkowo-ziołowym.
Pomidora pokroić na mniejsze,aczkolwiek dość widoczne części i ułożyć na pozostałych warzywach wcześniej umieszczonych w naczyniu.Wierzch sałatki skropić resztkami przygotowanego sosu. Udekorować sałatkę listkami mięty,które oprócz przyjemnego akcentu wizualnego dodadzą sałatce odrobinę bardziej ziołowego, aromatycznego zapachu i orzeźwiającego posmaku.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do obiadu,ale sama bez innych komponentów też dobrze smakuje i może być propozycją na smaczny,a zarazem lekki posiłek.Taka porcja mimo,że ma niewiele kalorii z pewnością nasyci,zagłuszy głód,jak i dostarczy wielu witamin. Sałatka ma wyrazisty smak i jest przyjemnie dla oka kolorowa. Zapewnia iście wiosenno-letnie wrażenia smakowe.Skomponowana jest ze składników bardzo łatwo dostępnych w obecnym czasie,sezonowych i posiadających przystępną cenę.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

13.07.2013 19:40
pyszna salatka

gosia1988

09.07.2013 16:08
szybko i smacznie

Monia

09.07.2013 15:00
Takiego przepisu mi było trzeba :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat