Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek teściowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek 2 główki
papryka czerwona 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia 2 łyżki
boczek wędzony 1 kg
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek teściowej

Bardzo dobry pieczony boczek, który pełni rolę naturalnej wędlinki na chleb :)

* Boczek czyszczę, nacinam nożem głębokie dziurki aby wsunąć w każdą ząbek czosnku, szpikuję dosyć dużo aby był aromatyczny
* mieszam olej z przyprawami, nacieram nimi boczek i odstawiam na jakiś czas (najlepiej noc) do lodówki.
* na drugi dzień boczek przerzucam na blaszkę, zawijam folią aluminiową aby podczas pieczenia nie spalił się za szybko, w ostatniej fazie pieczenia odkrywam aby się przypiekł, można też polewać tym co się wytopi po wierzchu.

Czas pieczenia: około godziny w zależności od wagi
Temperatura: ok. 180-190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.07.2013 17:46
ja raczej surowy robię mój mąż bardzo lubi
halina17 09.07.2013 11:14
Lubię taki boczek, ja robię ale surowy boczek piekę.
iwi 09.07.2013 07:18
Jak na boczek teściowej przystało robi wrażenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak