Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z indykiem i jabłkiem przeplantane wędzonym boczkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 450 g
jabłko kwaśne 1 szt
cebula czerwona 1 szt
boczke wędzony 8 plastrów
ocet balsamiczny 2 łyżki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
miód 1 łyżka
sok z pomarańczy 1/2 pomarańczy
oliwa 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z indykiem i jabłkiem przeplantane wędzonym boczkiem

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać w misce, na końcu dodać oliwę i połączyć wszystkie składniki. Jabłko przekroić na pół, usunąć gniazda i pokroić na 8 ćwiartek, a każdą ćwiartkę na pół. Ułożyć na dnie miski z marynatą. Piersi z indyka opłukać, osuszyć, odciąć włókna. Pokroić na kawałki około 2,5 - 3 cm. Przełożyć do marynaty, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc).

Patyczki do szaszłyków przekroić na pół. Na każdy patyczek nadziać kawałek mięsa z indyka, jabłka i cebuli, przeplatając je plasterkami boczku .

Grillować na grillu ogrodowym, na patelni grillowej lub piec w piekarniku (180 stopni, około 15-20 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 01.08.2013 21:38
dla mnie czysta perfekcja!
Rafał10 09.07.2013 09:55
wspaniałe szaszłyczki! Wyglądają smakowicie!
kasienka23 09.07.2013 09:24
ale pyszne!
Ola1984 09.07.2013 07:25
Robię podobne szaszłyki i są pyszne :)
treonina 08.07.2013 22:52
mmm! świetne :-)
iwi 08.07.2013 22:30
Smakowite ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak