Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowa chmurka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1 kostka
cukier 20 dag
żółtko jajek 8 sztuk
mąka 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Piana:
białko 8 sztuk
ocet 1 łyżeczka
cukier puder 35 dag
masa
truskawki 85 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 litr
galaretka truskawkowa 2 opakowania
cukier puder 3 łyżki
cukier wanilinowy pół opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżki
woda 1/3 (gorąca)
woda zimna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa chmurka

Galaretki truskawkowe przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO Mikserem utrzeć margarynę z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Ubić białka, dodać łyżeczkę octu i cukier puder. Wyłożyć na masy na brytfannie. Piec w 180 st. na złoty kolor. MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i mieszać aż napęcznieje, następnie zalać ją wrzątkiem i mieszać. Kremówkę ubić, dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać pod koniec letnią, ale w postaci płynnej żelatynę. Połowę masy wyłożyć na dolny placek. Ledwie tężejącą galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wyłożyć na placek, uważając by nie uciekała z placka. Włożyć placek na 5 minut do lodówki. Wyjąć i wyłożyć drugą część kremówki. Przykryć drugą połową ciasta. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 05.11.2013 22:00
Fajnie wygląda, ta czerwona nuta to jak usta :D
monisia1977 08.07.2013 08:43
fajnie wygląda
gosia1988 07.07.2013 21:27
fajne ciasto
Megg 07.07.2013 16:58
super ciacho
Papryczka 07.07.2013 16:24
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak