Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kominkami i mięsem mielonymm
0,4 KG kominki
1 ŁYŻKA Sól
DO SMAKU pieprz
50 dag mięso mielone
3 ŁYŻKI OSTRA MIESZANKA PRZYPRAW
Kominki należy opłukać, obciąć końcówki ( korzeń).
Do przygotowanego wcześniej garnka o takiej pojemności aby wszystkie grzyby się zmieściły nalać wody tak aby zostały w pokryte w pełni wodą. Dodać sól. Gotować około 40 minut na średnim ogniu. Następnie odcedzić za pomocą durszlaka i dodatkowo przyciskać np. łyżką czy widelcem aby były jak najmocniej odsączone z wody.
Gdy kominki będą już zimne ( można zalać zimną wodą ale ponownie mocno je z niej odsączyć) należy je skręcić przez maszynkę.
Mięso mielone smażymy na oleju, dodajemy do grzybów. Przekręcamy.
Dodać 1/2 łyżeczkę soli, pieprz oraz ostrą mieszankę przypraw.
Wszystko ze sobą wymieszać. Farsz gotowy.
1 kg mąka
2 łyżki olej
1 łyżka Sól
1,5 szklanki woda
Ciasto:
1)Wszystkie składniki ze sobą łączymy ( tak w pzrepissie na ciasto nie ma jajka).
2)Zagniatamy ciasto.
3)Dzielimy na części.
4)Rozwałykowywujemy je na cienkie placki i następnie za pomocą szklanki lub maszynki wykrawamy krążki,
5)Nakładamy farsz
6)Zlepiamy brzegi.
Gotowe pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę z tłuszczem. Mieszamy aby się nie skleiły tak od razu jak je wrzucimy. Pierogi wypłyną na wierzch gdy będa ugotowane.