Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z grilla

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
sól 1 łyżeczka
woda 200 ml ciepłej
drożdże 2 łyżeczki suchych
cukier 1 łyżeczka
olej rzepakowy 100 ml
sos
przecier pomidorowy 2 łyżki
woda 2 łyżki
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z grilla

Kroki postępowania

1
Składniki podane są na DWIE PIZZE. Na pizzę możecie położyć co wam się tylko zamarzy...
Zaczynamy od ciasta:
Wodę wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na około 15 min aby "ruszyły".
Następnie dodać resztę składników i dobrze ugnieść. Miskę z ciastem przykryć szmatką i wziąć na grilla :)
Na grillu ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj (my użyliśmy butelki). Drugą zostaw na później.
Krok 1 - Pizza z grilla foto
2
Wszystkie składniki na sos wymieszać razem. Przełożyć do słoiczka i wziąć na grilla.
Posmarować placek na pizzę sosem. Przełożyć na folię aluminiową, położyć na grillu dość wysoko by nie spiekła się zbytnio od spodu. Na grillu najlepiej by nie było zbyt wielkiego żaru, lepiej by pizza powoli sobie dochodziła.
Krok 2 - Pizza z grilla foto
3
Następnie położyć na pizzy ulubione składniki. U nas:

Pizza z rybą:
1 filet mintaja (pokrojony w kostkę i zamarynowany w soli, pieprzu, soku z cytryny),
szparagi,
cebula,
soliród,
papryka czerwona,
ser.

Pizza z kiełbasą:
1 pętek kiełbasy (pokrojony w plasterki),
kukurydza,
papryka czerwona,
pieczarki,
cebula,
szparagi,
ser.
Krok 3 - Pizza z grilla foto
4
Następnie przykryć pizzę folią aluminiową, na wierzchu zrobić wykałaczką dziurki.
Jak macie grilla z przykrywką to macie problem z głowy, wtedy nie potrzebna jest folia z góry, wystarczy zamknąć grilla :)
Krok 4 - Pizza z grilla foto
5
W zależności od temperatury piec ją około 20-25 min. Co chwilę sprawdzać czy pizza nie przypala się od spodu, jeżeli zacznie się za bardzo przypalać to trzeba ją przełożyć na wyższy szczebelek.
Polecam, pizza jest zupełnie inna niż ze zwykłego piekarnika, smaczna, a przy jej robieniu jest mnóstwo zabawy.
Krok 5 - Pizza z grilla foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 15.01.2014 09:20
nigdy nie robiłam takiej pizzy, warto spróbowac
Aleksandra/Olcia 29.10.2013 18:23
super pomysł
Kuchareczka2 03.09.2013 19:17
super pomysł na pizzę z grilla
eMMe 21.07.2013 19:18
Nigdy nie robiłąm pizzy z grilla, ale ten przepis mi się podoba,może wypróbuję:)
Stenka 15.07.2013 07:18
Nawet by mi do głowy nie przyszło, że można pizze na grillu robić
caralajna 13.07.2013 07:18
robiłam w zeszłym roku (bez foli) była pyszna :)
Agnieszka_B 08.07.2013 22:42
Propozycja do wypróbowania przy najbliższej okazji... A zapowiada się bardzo apetycznie :)
Alex_M 07.07.2013 12:25
super pomysl na pizze! :)
Agata3 06.07.2013 23:36
Ciekawy pomysł! :D
paulina2157 06.07.2013 17:36
jednak można sobie poradzić w każdych warunkach. Świetny wałek
halina17 06.07.2013 15:32
Super pomysł na pizze z grilla .
Olga_SK 06.07.2013 14:55
Wałek mistrzowski :D
Barbara13 06.07.2013 13:15
Bardzo interesujący przepis,koniecznie muszę wypróbować
jasiek 06.07.2013 12:30
ale poszaleliście
Ewa104 06.07.2013 10:24
Nie wiem,czy chciałoby mi się grillować pizzę,ale zjeść oczywiście bym zjadła.Pomysł mi się podoba.
iwi 06.07.2013 10:22
warto wypróbować
Zdzisław 06.07.2013 09:57
pizza pyszna a z grilla nie jadłem jeszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak