Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 150 g
śmietana 4 łyżki
masło 2 łyżki
pieprz
sól
opakowanie ciasta francuskiego
żółtko jajek
bazylia
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami

Kroki postępowania

1
Ja miałam kurki mrożone. W przypadku świeżych trzeba ja oczywiście lekko oczyścić. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i wrzucam kurki. Lekko solę i pieprzę i podsmażam przez kilka minut.
Krok 1 - Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami foto
2
Dolewam śmietanę i mieszam razem przez chwilę.
Krok 2 - Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami foto
3
Ciasto francuskie dzielę na 12 kwadratów - wyjdzie 6 pierożków. Łyżką nakładam porcję kurek na 6 pierożków, a pozostałe nakładam na wierzch.
Krok 3 - Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami foto
4
W szklance mieszam żółtko z łyżką mleka i smaruje wierzch każdego pierożka - i obsypuję suszoną bazylią.
Krok 4 - Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami foto
5
Piekę przez około 15 minut w 180C.
Krok 5 - Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 05.07.2013 21:41
ale one muszą byc pyszne
ssylwiaa 05.07.2013 19:44
smakowite pierożki ;)
Dorota76 05.07.2013 19:09
ciekawe wykorzystanie kurek
halina17 05.07.2013 18:44
Pyszne z kurkami.
Papryczka 05.07.2013 17:17
super pierożki
Megg 05.07.2013 17:02
wygląda bardzo smakowicie
beniaminek 05.07.2013 15:22
fajne danie
Zdzisław 05.07.2013 15:16
dla mnie doskonałe z kurkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak