Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos waniliowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt.
mleko 1 szklanka niepełna
laska wanilii 1 szt.
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos waniliowy

Laskę wanilii przekroić i wyciągnąć ziarenka. W rondelku podgrzać mleko, wraz z wanilią (ziarenka + laska). Zagotować, zdjąć z ognia. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać do gorącego mleka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Nie gotować.

Gotowy sos przelać do kubeczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 31.07.2013 18:03
oj przyda się przepis :)
ONY_za_kare 09.07.2013 10:10
coś pysznego :)
Ewa104 05.07.2013 14:34
Zabieram przepisik do swojej księgi.Już mi się podoba.
Janina 05.07.2013 08:14
Bardzo lubię taki sosik;)
msmors 05.07.2013 08:12
do deserów superowy
fotoviderek 05.07.2013 07:46
Świetny sosik do deserów :)
Ania321 04.07.2013 23:46
na pewno przepyszny :)
Beatris 04.07.2013 23:35
Do deserów doskonały.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak