Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieloowocowa ratafia

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 50 dag
cytryna 2 sztuki
czerwona porzeczka 40 dag
jagody 40 dag
winogrona 50 dag
wiśnie 50 dag
wódka 3/4 litra na 1 kg owocó
cukier 2,25 kg
jabłko kwaśne 50 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieloowocowa ratafia

Do dużego słoja lub gąsiorka na wino włożyć oczyszczone i umyte owoce wymieszane razem,część można lekko rozgnieść przesypać cukrem zalać mocną wódką lub rozcieńczonym 1 szklanka wody spirytusem.Dodać wyciśnięty z dwóch cytryn sok.

Słój zakręcić wynieść w chłodne miejsce na około 4-5 miesięcy. Po tym czasie nalewkę przefiltruj i zlej do czystych butelek i odstawić jeszcze na miesiąc. Jest to ratafia przyrządzona z niemal dostepnych wszystkich owoców lata.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 01.11.2013 14:25
polecam bo pyszne
Skoter 27.07.2013 11:34
lubię takie
ajres 17.07.2013 21:47
polecam przepis
Stenka 07.07.2013 07:36
smaczna nakeweczka
Pyszota 04.07.2013 18:44
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak