Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białych kiełbas ( surowych ) 6
kiszonej kapusty 1 kg
pieczarek 350 g
bardziej dojrzałych
cebule ( lub 1 duża ) 2
suszonych płatków papryki 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 2
Owoc jałowca cały Prymat 6
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
chili do smaku
masła 125 g
bulion 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Kapustę pokroić, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec i pieprz w ziarnach. Gotować kapustę od zagotowania bez przykrycia około 20 minut i potem zakryć pokrywką i zdjąć garnek z ognia i zostawić kapustę do wystudzenia. W drugim garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć białą kiełbasę, przykryć pokrywką i zostawić do wystudzenia. Pieczarki oczyścić i posiekać w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i wrzucić pieczarki i podsmażyć je. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem dodać do podsmażonych pieczarek.
Krok 1 - Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami foto
2
Przestudzoną kapustę odcisnąć z wody i przełożyć ją do miski. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą, dodać płatki papryki oraz przyprawy do smaku i wymieszać.
Krok 2 - Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami foto
3
Tak przygotowaną kapustę wy łożyć do ceramicznej formy do tarty i wyrównać powierzchnię.
Krok 3 - Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami foto
4
Następnie ułożyć chłodne kiełbaski i zalać bulionem ( bulion ma być równo z kapustą ). Na koniec delikatnie oprószyć chili.
Krok 4 - Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami foto
5
Formę z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 195 stopni i zapiekać około 40 minut do zrumienienia się góry i odparowaniu części bulionu.
Krok 5 - Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami foto
6
Danie podawać gorące najlepiej z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
Krok 6 - Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 03.07.2013 21:17
to musi być pyszne!
Dorota76 03.07.2013 20:46
apetycznie wygląda
Megg 03.07.2013 20:10
hmm wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak