Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet Hubertus

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dziczyzna 500 g
słonina 100 g
smalec 100 g
cebula biała 2 szt
ziele angielskie
Majeranek suszony Prymat
sól, pieprz, gałka muszczatołowa
bułka czerstwa 1 szt
boczek wędzony 300 g
suszone morele 100 g
suszone śliwki kalifornijskie 100 g
porto 300 ml
cukier 4 łyżki
woda 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat
boczek 200 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet Hubertus

1. Pokrojone w kawałki mięso, boczek i słoninę podsmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i smaż jeszcze chwilkę. Posól, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę majeranku i duś, dopóki mięso nie zmięknie. Bułkę namocz w letniej, przegotowanej wodzie. Uduszone mięso ostudź i zmiel dwukrotnie z odciśniętą bułką. Dopraw pieprzem, solą i zmieloną gałką muszkatołową. Zmielone mięso ułóż w długich foremkach na plastrach wędzonego boczku i i wciśnij na przemian do środka morele i śliwki. Piecz około 80 minut w temperaturze 180 st. C.
2. Przygotuj galaretkę: zagotuj wodę. Na suchej, gorącej patelni podgrzej cukier i zrób karmel. Do wrzącej dodaj namoczoną żelatynę, porto, karmel i odrobinę soli. Wymieszaj i odstaw. Gdy galaretka stężeje, pokrój ja w kostkę. Wystudzony pasztet podawaj z borowikami, łyżką chrzanu oraz kostkami galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak