Pasztet Hubertus

Pasztet Hubertus

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dziczyzna

    500 g
  • słonina

    100 g
  • smalec

    100 g
  • cebula biała

    2 szt
  • ziele angielskie

  • majeranek Prymat

  • sól, pieprz, gałka muszczatołowa

  • bułka czerstwa

    1 szt
  • boczek wędzony

    300 g
  • suszone morele

    100 g
  • suszone śliwki kalifornijskie

    100 g
  • porto

    300 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • woda

    1 litr
  • żelatyna

  • boczek

    200 surowy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pokrojone w kawałki mięso, boczek i słoninę podsmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj pokrojoną w plastry cebulę i smaż jeszcze chwilkę. Posól, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, łyżeczkę majeranku i duś, dopóki mięso nie zmięknie. Bułkę namocz w letniej, przegotowanej wodzie. Uduszone mięso ostudź i zmiel dwukrotnie z odciśniętą bułką. Dopraw pieprzem, solą i zmieloną gałką muszkatołową. Zmielone mięso ułóż w długich foremkach na plastrach wędzonego boczku i i wciśnij na przemian do środka morele i śliwki. Piecz około 80 minut w temperaturze 180 st. C.
2. Przygotuj galaretkę: zagotuj wodę. Na suchej, gorącej patelni podgrzej cukier i zrób karmel. Do wrzącej dodaj namoczoną żelatynę, porto, karmel i odrobinę soli. Wymieszaj i odstaw. Gdy galaretka stężeje, pokrój ja w kostkę. Wystudzony pasztet podawaj z borowikami, łyżką chrzanu oraz kostkami galaretki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat