Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lato w słoiku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki ok 1 kg
agrest ok 700 g
cukier 16 łyżek
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Lato w słoiku

Kompot na 4 słoiki.
Myjemy i wyparzamy 4 duże litrowe słoiki. Truskawki i agrest myjemy,wyciągamy szypułki z truskawek. Do każdego słoika wkładamy po pól truskawek i po pół agrestu. Do jednego słoika dodajemy 4 łyżki cukru. Zalewamy wodą mineralna zostawiając odrobinę miejsca. Zakręcamy słoiki dość mocno. W dużym garnku na dnie układamy ścierkę bawełnianą.Układamy słoiki do góry dnem i gotujemy. Gdy woda zacznie wrze pasteryzujemy przez minimum 25 minut. Idealne na zimowe niedzielne obiady by poczuć smak lata.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agus198900 02.07.2013 07:59
u mnie też już gotowe;)
Mniam 02.07.2013 07:29
O! Z agrestem- ciekawe połączenie.
LoLa 02.07.2013 05:38
kompociki na zimę pycha
kokoszka
kokoszka 01.07.2013 22:48
pycha kompocik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak