Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowa chmurka
* na brytfance układamy namoczone w soku lub likierze biszkopty, luki między nimi można uzupełnić kawałkami pozostałych :)
* w gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostygniecia (ale tak aby jeszcze była płynna)
* wcześniej schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier wanilinowy i pod koniec ubijania - żelatynę
* gotową masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy na chwilę do lodówki
* truskawki myjemy i kroimy na plasterki
* wyjmujemy deser z lodówki i układamy na lekko stężałej piance truskawki
* zalewamy lekko tężejącą galaretką
* schładzamy :) deser można jeść na upartego już po godzinie w lodówce ale polecam poczekać noc.
___________________________________________________________________
Uwagi: jeśli śmietanka nie chcę ubić się na sztywno - proszę się nie martwić :) ja wlewałam nawet taką płynną, jedynie "napowietrznioną" i wszystko ładnie stężało, deser przypominał ptasie mleczko :)
Truskawki można zastąpić innym wybranym owocem, podobnie galaretkę.
Można także użyć gotowych lub samodzielnie upieczonych spodów biszkoptowych :)