Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z mozarellą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żur 2 butelki
boczek wędzony 150 g
kiełbasa 200 g
marchew 1
pietruszka 1
por 1/2
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
cebula 1
sól
mozzarella
włoszczyzna suszona 2-3 łyżki
jajko 2
pieprz
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z mozarellą

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać wodę ok. 1,5 l. Dodać marchewkę i pietruszkę, zagotować.
Do gotującej się wody dodać por, ziele angielskie, liść laurowy, boczek i kiełbasę pokrojone i podsmażone, cebulę, majeranek, natkę pietruszki oraz kostkę bulionową. Gotować ok. 30 min.
Krok 1 - Żurek z mozarellą foto
2
Następnie wlać żur i doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Żurek z mozarellą foto
3
Wlać na talerz i posypać startą mozzarellą. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 3 - Żurek z mozarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 01.07.2013 14:02
W tytule z mozzarellą, w składnikach mozzarelli brak, w każdym badź razie jakoś mi się nie widzi mozzarella w tradycyjnym żurku,to zbyt delikatny ser. Myślę,że z pleśniowym, wędzonym lub żółtym byłoby ten ser czuć, a tak żur "zabije" smak delikatnej mozzarelli :) ale oczywiście to tylko moje zdanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak