Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 5 ząbków
sól 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
miód gryczany 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,25 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
boczek 1 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony

Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu z miodem. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Wcieramy przyprawy - im dokładniej i dłużej tym lepiej, odstawiamy do lodówki przynajmniej na noc.

Wyjmujemy z lodówki mniej więcej godzinę przed pieczeniem. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Wstawiamy mięso odkryte na około 15-20minut (ja przeważnie piekę mięsa w naczyniach kamionkowych), następnie przykrywamy i zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy jeszcze około godziny (im większy kawałek mięsa tym dłużej;))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak