Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki Elfi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

głowka kapusty
mięso mielone 400 g
ryż 150 g
sól
jajko
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
bulion 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki Elfi

Kroki postępowania

1
Kapustę parzę w dużym garnku przez około 10 minut aż liście zmiękną i dadzą się swobodnie oddzielić od reszty. Mniejsze liście lub te które nam się porwą odkładamy na bok. Ryż gotuję na półmiękko. Mięso mieszam z ryżem, wbijam jajko, dodaję soli, papryki i pieprzu (dość sporo, aby były dobrze przyprawione).
Krok 1 - Gołąbki Elfi foto
2
Do garnka na dno układam odłożone wcześniej mniejsze lub rozerwane liście. Biorę dużego liścia (póki są ciepłe i elastyczne) i kładę porcję mięsa na brzeg (ok 2 łyżki).
Krok 2 - Gołąbki Elfi foto
3
Lekko zaginam brzeg aby zakryć mięso, dokładam boki do środka i zawijam w rulon.
Krok 3 - Gołąbki Elfi foto
4
Układam ciasno gołąbki w garnku i zalewam bulionem. Duszę pod przykryciem około 50 minut.
Krok 4 - Gołąbki Elfi foto
5
Wyjmuję gołąbki z garnka i robię sos - koncentrat pomidorowy mieszam w szklankę gorącej wody wraz z łyżką śmietany i wylewam do garnka. Można dosypać odrobinę cukru i doprawić do smaku.
Krok 5 - Gołąbki Elfi foto
6
Z powrotem wkładam gołąbki do garnka z sosem i przez chwilę podgotowuję.
Krok 6 - Gołąbki Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 01.07.2013 18:39
Gołąbki to ja mogę jeść 24 godziny na dobę :)
joanna__s 01.07.2013 13:32
Pysznie się prezentują.
idealme 01.07.2013 13:11
uwielbiam takie smaki ! :)
reniatka 01.07.2013 13:06
mniam jak ja lubię takie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak