Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z dorsza.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bułka czerstwa 2 szt
jajko 2 szt
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat pół łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
szczypiorek usiekany 2 garści
filet z dorsza 1 kg
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z dorsza.

Kroki postępowania

1
Ryby rozmroziłam wyjmując je dzień wcześniej z zamrażarki i wkładając na noc do lodówki.Wypłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zblendowałam je w elektrycznym rozdrabniaczu-można zemleć
Krok 1 - Kotlety z dorsza. foto
2
Do masy rybnej wbiłam jajka,dodałam odciśnięte i zblendowane bułki czerstwe.
Krok 2 - Kotlety z dorsza. foto
3
wsypałam vegetę,przyprawę do ryb,gałkę muszkatołową i pieprz cytrynowy.Wyrabiałam masę dosypując bułkę tartą.Ze względu na różną zawartość glazury w rybach mrożonych trudno podać dokładnie ilość bułki tartej.Należy jej dosypywać,aż masa będzie dawała się formować w kotlety i nie będzie się rozpadać.Na koniec dodałam posiekany szczypior i wymieszałam razem.
Krok 3 - Kotlety z dorsza. foto
4
Uformowałam płaskie,podłużne kotlety i oprószyłam bułką tartą.
Krok 4 - Kotlety z dorsza. foto
5
Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Krok 5 - Kotlety z dorsza. foto
6
Podałam z ryżem zasmażanym z czerwoną czubrycą i keczupem i ogórkami curry.
Krok 6 - Kotlety z dorsza. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 01.07.2013 11:48
Bardzo smaczne i zdrowe, bo z rybki;)
msmors 01.07.2013 11:42
ciekawe danie
Habibi 01.07.2013 08:26
U mnie też niedawno były :)
Mniam 01.07.2013 07:20
Lubię Dorsza, a takie kotleciki zjadłabym z miłą chęcią.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak