Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolmopsy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zalewa:
Dodatki:
pasków ogórka konserwowego 8
pasków marchewki 8
półplasterków cebuli 8
Musztarda sarepska Prymat
śledzie 4 (solone)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolmopsy

Kroki postępowania

1
Zalewa :
3,5 szk wody
1 szk octu 10%
1 łyżeczka białej gorczycy
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
sól do smaku
cukier do smaku
2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
1 marchewka
Śledzie wypatroszyć i wyfiletować, skórę zostawić ( uzyskamy 8 filetów ). Płaty śledziowe zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Gdy śledzie się wymoczą ugotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Zalewę gotować 5 minut.
Krok 1 - Rolmopsy foto
2
Śledzie wyjąć z wody, każdy z nich na stronie bez skóry posmarować cienko musztardą, na węższym końcu ułożyć marchew, cebulę i ogórka i zawinąć w roladę. Rolmopsa spiąć wykałaczką.
Krok 2 - Rolmopsy foto
3
Tak przygotowane rolmopsy ułożyć ciasno w garnku lub misce
Krok 3 - Rolmopsy foto
4
i zalać jeszcze ciepłą zalewą razem.
Krok 4 - Rolmopsy foto
5
Tak zrobione rolmopsy wystudzić, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na dwa lub trzy dni.
Krok 5 - Rolmopsy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 10.09.2013 11:39
rewelacja :)
Katarzyna/kate1980 01.07.2013 17:35
uwielbiam takie rolmopsy
Janina 01.07.2013 11:55
Bardzo fajnie zrobione, lubię takie;)
eMMe 01.07.2013 09:00
Super! Uwielbiam takie śledziki
Pomocnik 30.06.2013 22:44
super przepis
aisoglam 30.06.2013 22:43
Smakowite :)
hahanka 30.06.2013 22:14
wyglądają smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak