Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca

Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karczek wołowy

    1 1/2 kilogram
  • olej rzepakowy

    4 łyżka
  • tymianek

    1/4 pęczek
  • cząber

    1/4 pęczek
  • rozmaryn Prymat

    2 łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbek
  • sól świeżo mielona

    do smaku
  • ziemniaki młode

    10 sztuka
  • marchew

    2 sztuka
  • pieczarki

    10 sztuka
  • cebula

    2 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżka
  • sól

    do smaku
  • liść laurowy

    2 sztuka
  • ziele angielskie całe

    4 sztuka
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca
Mięso umyć i osuszyć. Olej wlać do pojemnika z zakrętką. Dodać posiekany czosnek i zioła, rozgniecione ziela angielskie, roztarty w dłoniach rozmaryn i pokruszone liście laurowe. Doprawić solą i pieprzem. Zakręcić i wstrząsnąć do połączenia się składników. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i wstawić do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na kilka godzin). Kilka razy w trakcie marynowania mięso obrócić.
Krok 2 - Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca
Karczek wyjąć z marynaty i obsmażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni z każdej strony.
Krok 3 - Karczek wołowy z warzywami i pieczarkami z pieca
Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Młode marchewki i ziemniaki porządnie wyszorować, ale nie obierać. Marchew pokroić na kawałki, małe ziemniaki pozostawić w całości, większe pokroić na połówki. Wszystkie warzywa przełożyć do miski, zalać olejem i posolić. Odstawić na 30 minut. Pieczarki pokroić na połówki, jeśli są małe pozostawić w całości. Obsmażony karczek przełożyć do naczynia do zapiekania, obłożyć ziemniakami, cebulą i marchwią. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 1 godzinę i 15 minut. Karczek kilkakrotnie w trakcie pieczenia polewać wytopionym sosem. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodać pieczarki. Przed pokrojeniem pieczeń zostawić na 20 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

09.10.2016 07:48
Takie dania lub ie

as28

13.10.2014 21:40
mam ochotę na takie mięsko

junox

30.08.2013 17:02
świetny kawał mięcha:)

iziona

01.07.2013 13:13
Jak to musi pysznie smakować

wyattearp

01.07.2013 07:41
ALE PYSZNIE WYGLĄDA :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat