Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto z octem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
mąka pszenna 3 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1/2 szklanki
olej roślinny 1 szklanka
ocet 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
sok z cytryny z 1 sztuki
skórka z cytryny z 1/2 sztuki
woda zimna 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z octem

Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie.

Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny, a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka.

Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto wlewam do blaszki 20x20 cm*, której niczym  nie smaruję - jest to zbędne. Wstawiam blaszkę piekarnika i piekę około godziny, do "suchego patyczka".


* jeśli używasz blaszki większej - pieczesz krócej, ok. 45-50 minut, w zależności od jej wielkości.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karmel-itka 20.07.2013 10:47
joanna Gralik - ocet dodaję po to, aby wyrosło. w cieście nie ma jajek, więc ocet świetnie je zastępuje. Ciasta takie zawsze się udają, zawsze pięknie wyrastają. Octu nie czuć, nic a nic. Możesz być pewna!
Aleksandra/Olcia 30.06.2013 10:05
bardzo apetyczne
SmakolykiJoanny 30.06.2013 09:39
Czy nie czuć octu w cieście ? A czemu dodajesz ocet do ciasta :) Zaciekawiło mnie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak