Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety rybne

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z tilapii 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
marchew 2 sztuki
pietruszka korzeń 2 sztuki
natka pietruszki do smaku
sól szczypta
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
kostka rosołowa 0,5 kostka
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 ziarenka
ryż 2 (w woreczku)
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety rybne

Filety z tilapii zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Dodać bułkę tartą i przyprawy do smaku: szczyptę soli, pieprz kolorowy Prymat, przyprawę do ryb Prymat. Składniki wymieszać, z masy uformować małe pulpety.

Marchew i pietruszkę (korzeń) obrać, umyć i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach). Warzywa wymieszać. Na patelnię wlać ok. pół szklanki wody, zagotować i położyć warzywa. Dodać 0,5 kostki rosołowej Kucharek, 2 liście laurowe Prymat, 2-3 ziarenka ziela angielskiego Prymat. Warzywa dusić ok. 5 minut. Następnie między warzywami położyć pulpety, dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut.

Ryż w saszetkach gotować ok. 20 min. Ugotowany ryż można podać w tradycyjny sposób lub włożyć do małych, plastikowych kubeczków. Odciśnięty kształt kubeczka sprawia, że ryż ładnie prezentuje się na talerzu. Danie można udekorować natką zielonej pietruszki.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 04.08.2010 17:49
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak