Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb tostowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 42 gram
cukier 1 łyżeczka
mleko 3,2% 500 ml
mąka pszenna 1 kg
masło miękkie 40 gram
sól 3 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb tostowy

Kroki postępowania

1
Pokruszone drożdże, cukier i 250 ml letniego (nie ciepłego) mleka ucieramy na jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut.
Krok 1 - Chleb tostowy foto
2
Mąkę (typ 405) przesiewamy do dużej miski, dodajemy resztę składników i wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem wyrabiamy przez 10 minut, formujemy kulę, całą miskę posypujemy lekko mąką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 50 minut.
Krok 2 - Chleb tostowy foto
3
Po tym czasie formę wykładamy papierem do pieczenia (można zamiast dawać papieru natłuścić formę). Ciasto ponownie zagniatamy ok 3 minut, dzielimy (nierówno) na dwie części i wkładamy do odpowiednich foremek (jedna 32 cm druga 18). Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wykonujemy podłużne, głębokie nacięcie wzdłuż formy i smarujemy roztrzepanym z odrobiną wody żółtkiem.
Krok 3 - Chleb tostowy foto
4
Pieczemy w nagrzanym do temp. 170 stopni piekarniku na funkcji termoobieg przez około 60-70 minut.

Smacznego!
Krok 4 - Chleb tostowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak