Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowa pizza na szybkim cieście

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 250 g
mleko 125 ml
margaryna miekka 125 g
drożdże 25 g
cukier 1/3 łyżeczki
sól 1/3 łyżeczki
ser żółty 150 g
keczup
sos do pizzy
pieczarki 300 g
wędlina 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowa pizza na szybkim cieście

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (o temp. ok 40 stopni), Dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Blat lekko posypujemy mąką i rozwałkujemy ciasto na dość cienko - tak na ok 0,5 cm. Powstały placek przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem do pizzy - jeśli nie mamy sosu, to ciasto smarujemy oliwą, następnie keczupem. Nie czekamy aż ciasto nam wyrośnie. Układamy pokrojone pieczarki, pokrojoną wędlinę i pokrojony lub starty na tarce ser zółty. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można podwyższyć nieco temp. pieczenia, aby zrumienić nieco ser. Polewamy keczupem jeśli chcemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.05.2017 10:42
na pewno pysznie smakuje
Alex_M 08.08.2013 16:52
lubie domowa pizze :)
msmors 28.06.2013 22:59
szybka i smaczna
beniaminek 28.06.2013 22:28
fajne danie
Megg 28.06.2013 21:58
smaczna taka pizza
Sarenka 28.06.2013 21:47
Drożdże oczywiście świeże :]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak