Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z czerwoną soczewicą

5.0
(45)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pierogi z soczewicą czerwoną i marchewką. Najlepiej podać je ze zrumienioną cebulką.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna 0,5 kilograma
żółtko jajek 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól szczypta
woda ciepła 230 mililitrów
woda 2 szklanki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
marchewka 1 sztuka
sól do smaku do smaku
olej do smażenia
soczewica czerwona 1 szklanka
chili Prymat 1 szczypta

Porada

Ważna porada - po wyrobieniu ciasta należy je pozostawić do odpoczynku na minimum 20-30 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z czerwoną soczewicą

Pierogi lubi każdy, bo można dobrać swój ulubiony smak farszu. Ten przepis zawiera sposób na pierogi z czerwoną soczewica i marchewką. Do farszu można dodać również pokrojone suszone pomidory lub podsmażone pieczarki.

 

Kroki postępowania

1

Farsz do pierogów z czerwoną soczewicą:

Soczewicę przepłukać, zalać wodą. Dodać przyprawę Kucharek i gotować soczewicę do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia.

Krok 1 - Pierogi z czerwoną soczewicą foto
2

Cebulę drobno posiekać, lekko zrumienić na oleju, dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę. Całość chwilkę dusić, przestudzić i dodać do soczewicy. Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie).

Krok 2 - Pierogi z czerwoną soczewicą foto
3

Ciasto na pierogi:

Wszystkie składniki umieścić w misce robota. Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło. Ciasto podsypać mąką, rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka, nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić.

Krok 3 - Pierogi z czerwoną soczewicą foto
4

W większym (np. 5 litrowym garnku), zagotować wodę. Dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około- 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową.

Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką.

Krok 4 - Pierogi z czerwoną soczewicą foto
5

Jeśli robimy podpiekane odłożyć do ostudzenia. Podpiec na rumiano na oleju i polać zrumienioną cebulką.


*Ciasto możemy zagnieść ręcznie, a zamiast urządzenia wykroić szklanką i zlepić ręcznie.

Krok 5 - Pierogi z czerwoną soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ciekawa 23.04.2023 18:40
A ile to 1szt. Soczewicy?
Doradca Smaku 26.04.2023 13:59
Szklanka ;)
Katarzyna59 18.02.2014 07:25
smakowite pierogi
Łucja 11.10.2013 18:45
pyszne pierożki :)
fotoviderek 16.08.2013 20:22
Świetne pierożki, pycha :)
EWI 19.07.2013 09:17
podoba mi się
cooleczka 29.06.2013 12:48
bardzo lubię dania z soczewicy, takie pierogi muszą być pyszne, na dodatek świetnie wyglądają :)
lara 29.06.2013 10:48
warto spróbować!!!
Kolorowa 28.06.2013 21:45
Lubię pierogi z soczewicą;)
Olga_SK 28.06.2013 21:17
Uwielbiam pierogi z soczewicą - od niedawna się nimi zachwycam, ale często :P
Sroczka 28.06.2013 20:22
Te pierożki wyglądają mega apetycznie. Pycha.
alaaa 28.06.2013 20:01
Beatris,bardzo dziękuję za miłe słowa,pozdrawiam.
reniatka 28.06.2013 19:05
bardzo apetyczne
cukiereczek 28.06.2013 18:49
bardzo ciekawy przepis
Beatris 28.06.2013 18:14
Niezwykle apetyczne zdjęcia robisz. Takie pierożki z chęcią bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak