Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem Marcina Budynka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 800 g
estragon 1 gałązka
oliwa
sól
pieprz czarny
żółtko jajek
masło klarowane 150 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
białe wino 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś norweski z grilla w sosie berneńskim z estragonem Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:
1. Filet z łososia norweskiego pokroić na 4 równe części. Oprószyć solą i pieprzem, dodając listki estragonu. Piec na dobrze rozgrzanym grillu najpierw skórą do dołu - przez ok. 4 minuty, a następnie przez ok. 1 minutę skórą do góry. Możemy też łososia usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku – na papierze do pieczenia.
2. Przygotowanie sosu: w rondelku zagotować wino, dodając estragon i drobno posiekaną dymkę. Odparować, a następnie gotować ok. 2 min. pod przykryciem, przecedzić. Do wystudzonego wywaru dodać żółtka. Garnek z sosem wstawić do naczynia z gotującą się wodą i ubijać trzepaczką, aż żółtka zaczną gęstnieć. Wyłączyć ogień. Nadal ubijać, dodając cienką strużką roztopione masło, aż powstanie jednolity, gładki krem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
3. Danie serwować z sałatą warzywną z wiosennych warzyw – kalarepki, szparagów, ogórka, rzodkiewki itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 23.10.2015 22:39
Smakowicie podane
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 23:28
Ciekawy przepis i połączenie składników.
NatalkaC 12.10.2013 15:51
wczoraj zrobiłam na romantyczną kolacje rewelacja.
arbuzowo 28.06.2013 22:31
brzmi smakowicie
Megg 27.06.2013 16:44
bajeczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak