Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica z dorsza smażona w szynce parmeńskiej z libańskim tabule Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 1 szt
natka pietruszki 2 pęczki
oliwa 2 łyżki
szynka parmeńska 5 plastrów
cebula 1/2 szt
kapary 1 łyżka
masło 1 łyżka
pomidorki koktajlowe 1 garść
wino wytrawne 100 ml
czosnek 2 ząbki
czarne oliwki 1 łyżka
grissini 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica z dorsza smażona w szynce parmeńskiej z libańskim tabule Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
W miseczce wymieszaj sok z cytryny wraz ze startą skórką, posiekaną natkę i oliwę. Polędwiczki posól, popieprz i wymieszaj z powstałą miksturą, po czym każdą z osobna zawiń w plastry szynki.
Na patelni rozpuść masło i łyżką zdejmij powstałą pianę. Do masła dodaj kapary, posiekaną niesymetrycznie cebulę i oliwki. Smaż, aż składniki się zeszklą. Wszystkie składniki zdejmij z patelni, pozostawiając samo masło. Podsmaż na nim polędwiczki po 1 minucie z każdej strony. Dodaj z powrotem składniki, które wcześniej wyjąłeś, podlej winem, a na końcu dorzuć pomidorki.
W międzyczasie do miski bardzo drobno posiekaj pozostałą natkę, pomidorki, czosnek i wymieszaj z oliwą. Polędwiczki podawaj polane kaparami, a w kokilce obok tabule z natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 31.12.2013 13:45
Wykwintne danie.
arbuzowo 28.06.2013 22:32
powiało orientem
Megg 27.06.2013 16:45
rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak