Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa rolada

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag.
olej 3 łyżki
cukier 15 dag.
drożdże 5 dag.
jaja 4 sztuki
mleko 0.25 litra
cukier waniliowy 2 łyżki
cukier 1/3 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 szt. do posmarowania
truskawki 6-8 sztuk
ser biały 60 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rolada

Kroki postępowania

1
Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz 1 łyżkę cukru i 2.5 łyżki mąki.Mieszamy dokładnie.Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowa rolada foto
2
Do pozostałej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn,sól , pozostały cukier,jaja oraz olej.Wyrabiamy ciasto.Pozostawiamy do wyrośnięcia(w ciepłym miejscu).
Krok 2 - Drożdżowa rolada foto
3
Ser przekręcamy przez maszynkę.Dodajemy żółtka,cukier oraz cukier waniliowy.Dokładnie mieszamy.Wałkujemy ciasto nadając mu kształy prostokąta.Smarujemy po całej powierzchni masą serową.Truskawki pozbawiamy szypułek.Płuczemy ,osuszamy.Kroimy na pół i kładziemy na serze.Zwijamy w roladę.Po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajem.Pieczemy w temp. 190*C na złoty kolor.
Krok 3 - Drożdżowa rolada foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 19.01.2014 19:10
fajny przepis !!!!!!!
TEtalicha 16.09.2013 16:36
swietnie sie prezentuje
fotoviderek 15.07.2013 20:51
Świetna rolada :)
ONY_za_kare 08.07.2013 15:46
pychotka!!!
Alex_M 30.06.2013 13:12
fajna rolada
Zdzisław 27.06.2013 19:31
lubię takie ciasta
pycia9 27.06.2013 16:54
pyszny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak