Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
truskawki świeże 1/2 kg
jogurt naturalny 150 g
galaretka truskawkowa 1 szt.
krem jogurtowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Obie maki i proszek do pieczenia wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem \"na biało\" i stopniowo dodawać do nich na przemian mąke i pianę z białek cały czas mieszając (ja cały czas używałam blendera). Gotowe ciasto przełozyć do natłuszczonej i wysypanej tarta bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego do ok 170 stopni piekarnika. Piec ok 40 minut. Gotowe ciasto (ostygnięte) przekroić na 3 krążki. Galaretke przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Truskawki umyć i odszypułkować. Krem jogurtowy zmiksować z jogurtem i woda (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Ponieważ biszkopt lubi się nieco skurczyć na spód kładziemy krążek z wierzchu, smarujemy kremem jogurtowym i posypujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki, przykrywamy środkowym blatem i nakładamy kolejna warstwę przełożenia. Spodni blat smarujemy cienko kremem (żeby galaretka nie wsiąkała w ciasto i wkładamy z powrotem do tortownicy, ozdabiamy truskawkami i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka sie zestaliła. Pozostałym kremem wyrównujemy boki podstawy naszego tortu. Kiedy krążek z galaretka bedzie gotowy (galaretka musi byc dobrze zestalona) obkrawamy go dookoła żeby odszedł od blachy, zdejmujemy opaskę tortownicy i delikatnie przekładamy na wierzch tortu. Wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny zeby krem sie zestalił. Ja robiłam w ten sposób bo po przełozeniu kremem nie było już miejsca na wylanie galaretki i wpadłam na pomysł zrobienia tej warstwy oddzielnie i połozenie jej na gotowym torcie. Jeśli ktoś lubi ciasta z dużą ilościa kremu moze użyć jego podwójnej porcji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 30.11.2011 10:49
Oj zjadłoby się o tej porze roku taki torcik z truskaweczkami :P
Sarenka 30.11.2011 10:48
Oj zjadłoby się o tej porze roku taki torcik z truskaweczkami :P
Brigitte 23.11.2011 10:09
delicje :)
anemon 05.08.2011 07:32
Szkoda, że truskawki już się skończyły, bo tort z truskawkami smakuje pysznie.
Henryka2 05.03.2011 20:53
A już nie długo będą truskawki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak