Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z czekoladą i śmietaną

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 32 gramy
cukier 1/4 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
czekolada
mleko 1/3 szklanki
cukier 1/3 szklanki
palma 1/3 kostki
ciemne kakao 1 łyżka
mleko w proszku 1 i 1/4 szklanki
poncz
cytryna 1/2 sztuki
cukier 4 łyżeczki
woda
DODATKOWO:
śmietana kremówka 1/2 litra
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
galaretka owocowa 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z czekoladą i śmietaną

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.
Krok 1 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
2
Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszać.
Krok 2 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
3
Średnią tortownicę (ok. 22 cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Do tortownicy przelać przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Krok 3 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
4
Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wysypać "do góry nogami" na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić.
Krok 4 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
5
Czekolada: Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier, mleko i kakao.
Krok 5 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
6
Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Masę ostudzić, wsypać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
7
Poncz: Z cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego cukier, wlać tyle wody, żeby razem było pół szklanki płynu. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 płaty. Jeden włożyć do tortownicy, nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć czekoladę, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim płatem biszkoptu, nasączyć resztą ponczu.
Krok 7 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
8
Pół szklanki śmietany mocno podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę, przestudzić. Resztę śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
9
Śmietanę wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto.
Krok 9 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto
10
Ciasto mocno schłodzić w lodówce.
Krok 10 - Torcik z czekoladą i śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 13.10.2013 12:37
pysznosci!
gosia56 05.07.2013 17:47
napewno pyszne ciasto
fotoviderek 01.07.2013 06:53
Świetny torcik :)
Alex_M 29.06.2013 13:21
super deserek!
halina17 27.06.2013 19:00
Smaczny deser.
lara 27.06.2013 18:43
doskonałe połączenie czekolady i bitej śmietany
Janina 27.06.2013 13:35
Fajne ciacho
as28 27.06.2013 13:28
mniam mniam
Marta1986 27.06.2013 13:20
smaczne ciasto
Agula&Stabi 27.06.2013 13:20
wygląda ciekawie
Mniam 27.06.2013 12:19
Wygląda bardzo zachęcająco.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak