Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Winko z modraków

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki modraka (nazwa botaniczna chaber bławatek) 1/2 litra
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Winko z modraków

Kwiaty chabra zbieramy z daleka od ruchliwych dróg itp. Najczęściej rośnie na obrzeżach pól ze zbożem. Obrywamy dokładnie wszystko co niebieskie. Płatki wsypujemy do litrowego słoika, wsypujemy cukier i zalewamy wodą do wysokości 2 cm od góry słoika. Następnie przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i przymocowujemy ją gumką lub sznurkiem. Odstawiamy na ok. tydzień w nasłonecznione miejsce (najlepiej na okno). Napój jest gotowy do spożycia jak nabierze różowego koloru. Przed podaniem usunąć płatki i zamieszać zawartość słoika. W razie potrzeby można dosłodzić. Napój ma słodko-kwaśny smak i jest lekko musujacy. Wbrew nazwie nie zawiera alkoholu i mogą go pic zarówno dorośli jak i dzieci. Najsmaczniejszy jest lekko schłodzony. Nie trzeba ściśle trzymać się podanych proporcji. Jeśli robimy w słoiku o innym rozmiarze to płatków ma byc ok. pół naczynia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.04.2012 08:35
cos nowego
ZEWA 24.09.2011 08:58
bardzo ciekawe
Sarenka 03.09.2011 07:54
bardzo ciekawe, nie spotkalam sie jeszcze z takim wykorzystaniem tych kwiatków i chcialabym spróbowac :)
Ania67 29.03.2011 18:17
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak