Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jaj 4 szt
cukier drobny 1 szklanka
mąka ziemniaczna 1 szklanka
sól szczypta
olejek cytrynowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Beza

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijać dalej powoli dodając cukier i ubijać tak długo aż nie będzie widać kryształków cukru. Następnie dalej ubijając dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną i ubijać do czasu aż otrzymamy gładką masę. Dodać 3-4 krople olejku dla aromatu i jeszcze kilka sekund ubijać. Ja przygotowaną masę włożyłam do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką ziemniaczaną. Po upieczeniu podałam z owocami (efekt na zdjeciu). Można jeszcze dodać bitą śmietanę. Można też z masy wyciskać ciasteczka na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem blachę lub formować krążki potrzebne do przygotowania tortu bezowego. Bezy piec w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni do czasu az nabiorą lekko złotego koloru. W keksówce beze piekłam około 40-45 minut. W przypadku ciasteczek lub spodów bezowych czas pieczenia moze byc krótszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 02.06.2012 10:31
kapitalne :)
zdzislawa2 12.09.2011 19:25
mniam
ZEWA 11.09.2011 11:17
U Ciebie zawsze smacznie
Sarenka 06.08.2011 18:24
pysznosci
banditka 15.06.2011 13:48
śliczne :)
agnieszka214 11.06.2011 07:23
pyszne
SyMiki 26.05.2011 20:16
super
jogobella231
jogobella231 23.05.2011 09:39
super
anemon 03.04.2011 20:10
Taka rumiana ta Twoja beza.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak