Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo-śmietanowym Tomka Jakubiaka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała surowa kiełbasa 1,5 kg
majeranek
szalotka 5 szt
por 2 szt
marchewka 3 szt
pietruszka 2 szt
białe wino 100 ml
czosnek 3 ząbki
masło 3 łyżki
skórka z cytryny
tymianek
lubczyk
śmietana kremówka 600 ml
chrzan świeży 1,5 kg
woda 4 szklanki
cukier 2 szklanki
ocet winny 1 szklanka
pepperoni 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo-śmietanowym Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak poleca:
Chrzan: w mikserze z ostrymi nożykami umieść korzeń i zacznij go miksować, dodając powoli pozostałe składniki, zaczynając od octu (lub soku z cytryny), aby chrzan nie ściemniał. Jeśli lubisz bardziej ostry, dodaj mniej cukru, a jeśli delikatniejszy - możesz dodać śmietanę. Gotowy chrzan odstaw do lodówki.
Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek posiekaj jak lubisz i przesmaż na maśle, aż lekko się zrumienią. W brytfance ułóż kiełbasę i zasyp warzywami. Świeże zioła możesz posiekać i wymieszać wraz ze śmietaną i skórką cytryny oraz dowolną ilością chrzanu. Gotowym sosem zalej kiełbasę i warzywa. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 170°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.01.2016 09:01
Chętnie bym spróbowała, bo takiej nie jadłam.
strzelec02 12.09.2015 16:47
Smakowicie wygląda.
jasiek 13.05.2014 13:33
pięknie zapieczona
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 17:48
Świetne połączenie smaków.
Konczi 03.08.2013 09:54
super połączenie, zabieram do siebie :)
cukiereczek 25.06.2013 16:51
super przepis
danusia19671 25.06.2013 16:05
Super pieczona kiełbasa z nowalijkami, uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak