Makaron z pomidorami i bakłażanem Giancarlo Russo

Makaron z pomidorami i bakłażanem Giancarlo Russo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory dojrzałe

    300 g
  • ser ricotta

    50 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • bazylia

    10 listków
  • oregano

  • sól

  • bakłażan

  • oliwa z oliwek

    6 łyżek
  • makaron penne

    400 rigate
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Giancarlo Russo poleca:
Kroimy bakłażany w około 1- centymetrową kostkę, pozostawiając kilka plastrów do dekoracji. Układamy bakłażan na sitku, solimy i odstawiamy na pół godziny, by pozbawić je charakterystycznej goryczki. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem. Wlewamy oliwę na patelnię, dodajemy ząbki czosnku i silnie rozgrzewamy, tak żeby bakłażany wchłonęły jak najmniej tłuszczu. Po zarumienieniu się czosnku usuwamy go z patelni (pozostaje jedynie smak czosnku w oliwie ). Na czosnkowej oliwie smażymy najpierw plastry do dekoracji, a następnie resztę bakłażanów pokrojonych w gruba kostkę. Gdy tylko bakłażany zaczną nabierać złocistego koloru, dodajemy pomidory, pół szklanki gorącej wody, kapary, oregano oraz bazylię. Dusimy wszystko razem przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy penne, przekładamy do garnka z przygotowanym uprzednio sosem i posypujemy solonym serem ricotta. Całość mieszamy i wykładamy na przygotowaną miseczkę z parmezanu (lub bezpośrednio na talerz). Na wierzch układamy plastry usmażonego bakłażana i dodatkowo dekorujemy listkiem bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AsiaaK

13.09.2017 23:26
makaronik, super sprawa :)

Edita

08.06.2017 21:59
fajne danie

halinka55

03.02.2017 11:03
bardzo ciekawy przpis

Kolorowy Garnek

14.01.2017 08:20
SUPER PRZEPIS !!!

[email protected]

08.10.2016 21:33
Poprostu wow

mirosława4

30.09.2016 11:11
pięknie podane

anka1988

24.08.2016 21:38
ciekawy przepis

endzi

19.07.2016 13:02
ładnie podane!

anka1988

15.07.2016 14:10
Przepis bardzo ciekawy, pięknie podane

IZABELA29

29.06.2016 11:45
świetnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat