Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z pomidorami i bakłażanem Giancarlo Russo

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory dojrzałe 300 g
ser ricotta 50 g
ząbki czosnku 2 szt
bazylia 10 listków
oregano
sól
bakłażan
oliwa 6 łyżek
makaron penne 400 rigate

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pomidorami i bakłażanem Giancarlo Russo

Giancarlo Russo poleca:
Kroimy bakłażany w około 1- centymetrową kostkę, pozostawiając kilka plastrów do dekoracji. Układamy bakłażan na sitku, solimy i odstawiamy na pół godziny, by pozbawić je charakterystycznej goryczki. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem. Wlewamy oliwę na patelnię, dodajemy ząbki czosnku i silnie rozgrzewamy, tak żeby bakłażany wchłonęły jak najmniej tłuszczu. Po zarumienieniu się czosnku usuwamy go z patelni (pozostaje jedynie smak czosnku w oliwie ). Na czosnkowej oliwie smażymy najpierw plastry do dekoracji, a następnie resztę bakłażanów pokrojonych w gruba kostkę. Gdy tylko bakłażany zaczną nabierać złocistego koloru, dodajemy pomidory, pół szklanki gorącej wody, kapary, oregano oraz bazylię. Dusimy wszystko razem przez ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy penne, przekładamy do garnka z przygotowanym uprzednio sosem i posypujemy solonym serem ricotta. Całość mieszamy i wykładamy na przygotowaną miseczkę z parmezanu (lub bezpośrednio na talerz). Na wierzch układamy plastry usmażonego bakłażana i dodatkowo dekorujemy listkiem bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AsiaaK 13.09.2017 23:26
makaronik, super sprawa :)
Edita 08.06.2017 21:59
fajne danie
halinka55
halinka55 03.02.2017 11:03
bardzo ciekawy przpis
Kolorowy Garnek 14.01.2017 08:20
SUPER PRZEPIS !!!
edytazaw89@wp 08.10.2016 21:33
Poprostu wow
mirosława4 30.09.2016 11:11
pięknie podane
anka1988 24.08.2016 21:38
ciekawy przepis
endzi
endzi 19.07.2016 13:02
ładnie podane!
anka1988 15.07.2016 14:10
Przepis bardzo ciekawy, pięknie podane
IZABELA29 29.06.2016 11:45
świetnie wygląda
ben-ka 22.01.2016 10:51
Wygląda bardzo apetycznie.
Ada-Gaba 15.01.2016 22:55
ciekawie podane
magmonika1995 25.06.2014 13:23
super, świetne podanie
hahanka 07.06.2014 20:28
pięknie podane
gosia561 05.06.2014 00:01
ciekawie podane
ada.la 08.05.2014 19:42
ciekawy przepis
Noruas 30.04.2014 12:18
Super sposób podania! pyszne dodatki, zwłaszcza bakłażan brzmi ciekawie!
Sylwia26 30.04.2014 12:00
ślinka leci
BernadettaP 29.04.2014 20:49
Świetnie wyglądają te miseczki z parmezanu.
jasiek 29.04.2014 10:51
pomysłowa miseczka
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 15:23
Świetny pomysł.
iwi 25.06.2013 16:21
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak