Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże
mąka ok pół kg
mleko szklanka
cukier ok40g
masło ok80g
śliwki węgierki
cukier waniliowy łyżka
szczypta soli
skórka z cytryny
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ze śliwkami

Mąkę przesiać,wsypać pokruszone drożdże,dodać odrobinę letniego mleka i łyżeczkę cukru.Odstawić. Usunąć pestki ze śliwek. Masło rozpuścić w pozostałym mleku,żółtko z jednego jajka oddzielić od białka i odstawić.Białko ubić z drugim jajkiem,dodać sól,cukier waniliowy i skórkę z cytryny.Wymieszać i dodać do mąki z drożdżami.Zagnieść,przykryć i odstawić na h.Z ciasta uformować wałek,pokroić na kawałki,rozpłaszczyć i w środkach układać śliwki.Formować kulki.Żółtkiem posmarować bułeczki i piec w200stopniach ok pół h.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak