Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty chleb na zakwasie żytnim

4.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni aktywny 230 g
maślanka 130 g
woda 70 g
olej 25 g
mąka żytnia 140 g
mąka pszenna 400 g
sól 1 płaska łyżka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty chleb na zakwasie żytnim

Kroki postępowania

1
Przy młodym zakwasie można dodać 1 łyżeczkę drożdży. Ja pominęłam.

Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Prosty chleb na zakwasie żytnim foto
2
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe, naciskając je palcem. jeśli błyskawicznie się odkształci musi jeszcze rosnąć, jeśli zajmuje mu to trochę czasu, można już piec.
Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 240 stopni. Ścianki piekarnika spryskać spryskiwaczem. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.
Krok 2 - Prosty chleb na zakwasie żytnim foto
3
Upieczony bochenek, opukany w spód będzie wydawał głuchy dźwięk.
Smacznego :)
Krok 3 - Prosty chleb na zakwasie żytnim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marii 03.05.2014 10:29
a ja bym poprosiła przepis na te zakwasy ?
IwonaDD 17.02.2014 11:07
rewelacja!!!
alaaa 21.12.2013 20:30
ale apetycznie wygląda
w mojej kuchni 03.11.2013 00:21
prosty ale jaki smaczny i wiemy z czego zrobiony
Bernadeta1 17.10.2013 00:06
ślinka leci na sam widok takiego świeżutkiego chlebka
Habibi 25.06.2013 22:43
Zapach pieczonego w domu chleba jest chyba najpiękniejszy na świecie :) Uwielbiam domowy chlebek :) Chyba jutro zakwas nastawię :)
Janina 25.06.2013 09:36
Domowy chlebek jest najlepszy;)
Katarzyna59 25.06.2013 08:41
świetny przepis
dwa pokoje z kuchnią 25.06.2013 08:32
chciałabym też tak umieć piec, ale boję się tych zakwasów że mi nie wyjdą :(, kompletnie się na tym nie znam ten jest doskonały, aż czuć jak pachnie :)
Rafał10 25.06.2013 08:22
ale pięknie wyrośnięty chlebuś :) I ten kolorek :)
malaczarna23 25.06.2013 08:05
piękny domowy chlebuś:)
2milutka 25.06.2013 08:00
ładny i smaczny domowy chlebuś
paulina2157 25.06.2013 07:03
kolejny piękny chlebek
JaPaqc 24.06.2013 23:13
jaki piękny chlebek wyszedł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak