Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i truskawkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 90 g
masło 80 g
cukier 150 g
kakao 40 g
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
czekolada mleczna 50 g
mleko-do kremu 500 ml
masło-do kremu 100 g
cukier do kremu 4 łyzki
mąka pszenna do kremu 2 łyzki
mąka ziemniaczana do kremu 1 łyzka
dżem truskawkowy 1 łyzka
truskawki 100 g
budyń śmietankowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i truskawkami

KREM:

Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.

W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.

Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.

Studzimy mieszając od czasu do czasu.

Ucieramy masło i dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu.

Dokładnie mieszamy.

CIASTO:

Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao.

Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy roztrzepane jajka i posiekaną czekoladę , mieszamy.

Wylewamy na tortownicę ( mała – 12 cm! ) wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy 35min/190C.

Studzimy!

Wystudzony kroimy na 2 blaty.

CAŁOŚĆ:

Dolny blat smarujemy obficie i delikatnie kremem budyniowy,

Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy odrobiną konfitury truskawkowej i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.10.2014 20:26
wspaniałości, palce lizać : )
marcia7 23.06.2013 11:28
ale masa dodatków
Janina 23.06.2013 11:23
Pyszności ;)
Mniam 23.06.2013 10:33
Świetne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak