Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i truskawkami
Odlewamy ok. 3/4 szklanki mleka , a resztę gotujemy z cukrem.
W zimnym rozrabiamy budyń i mąkę , mieszamy.
Do gotującego wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do rozpuszczenia.
Studzimy mieszając od czasu do czasu.
Ucieramy masło i dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu.
Dokładnie mieszamy.
CIASTO:
Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao.
Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Dodajemy roztrzepane jajka i posiekaną czekoladę , mieszamy.
Wylewamy na tortownicę ( mała – 12 cm! ) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35min/190C.
Studzimy!
Wystudzony kroimy na 2 blaty.
CAŁOŚĆ:
Dolny blat smarujemy obficie i delikatnie kremem budyniowy,
Przykrywamy drugim blatem.
Smarujemy odrobiną konfitury truskawkowej i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty.