Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaki.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania
cukier drobny 6 łyżek
jajko 3
rodzynki 200 gram
twaróg 400 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaki.

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wbijamy 2 żółtka i ucieramy z 6 łyżkami cukru.
Następnie do tej samej miski mielimy 400gram twarogu.(200 gram twarogu na 1 porcje ciasta francuskiego).
Wsypujemy rodzynki i wszystko delikatnie mieszamy.
Krok 1 - Ślimaki. foto
2
Powstałą masę twarogową dzielimy na 2 części.
Jedno opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy na blacie.
Połowę masy rozsmarowujemy na jednym cieście francuskim na całej powierzchni. Żeby ułatwić rozsmarowywanie rodzynki można posypać po tym jak masa twarogowa znajdzie się na cieście.
Krok 2 - Ślimaki. foto
3
Ciasto delikatnie zwijamy w rulon.
Powstały rulon kroimy w plasterki o szerokości ok 3-4cm.
Nie martwcie się jak wam się trochę spłaszczą. (zazwyczaj pierwszy z brzegu kawałek nie wychodzi najlepiej).
Krok 3 - Ślimaki. foto
4
Pokrojone ślimaki kładziemy na blaszce pokrytą papierem do pieczenia.
Żeby ślimaki miały złocisty kolor smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
Można posypać odrobiną cukru na wierzch.
Krok 4 - Ślimaki. foto
5
Ślimaki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez ok 18 minut.
Gdy ślimaki się upieką wyjmujemy do ostygnięcia.

Smacznego! ;)
Krok 5 - Ślimaki. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 22.06.2013 17:55
Interesujące i przyciągające ;)
Renata9 22.06.2013 16:05
super te ślimaki
LoLa 22.06.2013 15:45
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak