Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki drobiowe z piekarnika

5.0
(277)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szaszłyki drobione to danie szczególnie popularne wiosną i latem podczas sezonu grillowego. Z tego przepisu dowiecie się jak przygotować szaszłyki z kurczakiem z piekarnika, niezależnie od pory roku i pogody za oknem. 

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 2 filety
pieczarki 50 dag
papryka 2
cebula biała 3
rozmaryn do smaku
oregano do smaku
sól do smaku
papryka mielona do smaku
boczek wędzony 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika przygotujecie samodzielnie w domu z ulubionymi składnikami - kurczakiem, pieczarkami, papryką, cebulą czy boczkiem. 

Mięso drobiowe najlepiej wcześniej pokroić w kosteczkę i zamarynować w lodówce. Możemy umieścić je w woreczku, wsypać przyprawy, oliwę z oliwek i solidnie wymieszać. 

Tak przygotowany kurczak powinien poleżeć w lodówce min. 30 minut przed nabiciem na patyczki i wstawieniem do piekarnika. 

Przygotowanie dania krok po kroku

1

Zaczynamy od przygotowania mięsa, ponieważ musi przez chwilę poleżeć w marynacie w lodówce. Kroimy piersi z kurczaka w kosteczkę, aby się dobrze nabiło na patyczek.

Wkładamy mięso do woreczka i wsypujemy przyprawy: sól, rozmaryn, oregano i paprykę słodką. Można także użyć innych ulubionych przypraw.

Mięso polewamy oliwą z oliwek i mieszamy ręką aby wszystkie przyprawy dotarły do każdego kawałka kurczaka. Wkładamy do lodówki na minimum 30min.

Pieczarki kroimy na połowę lub jak są większe na 3-4 części.

Paprykę kroimy w kosteczkę, a cebulę w piórka (na pół i potem na 3 części).

Plaster boczku również kroimy w kosteczkę.

Krok 1 - Szaszłyki drobiowe z piekarnika foto
2

Po przygotowaniu wszystkich składników czas na nadziewanie na patyk.

Mięso wyjmujemy z lodówki. W zależności od upodobania nadziewamy wszystkie składniki na patyk.

Ja nadziewam zawsze tak aby na końcu nie zostało mięso.

Krok 2 - Szaszłyki drobiowe z piekarnika foto
3

Piekarnik nastawiamy na około 200 stopni C. Przygotowane szaszłyki kładziemy na kratce.

Pod spodem kładziemy blachę, aby woda nie ściekała na
piekarnik. Po około 35 minutach szaszłyki są gotowe.

Smacznego!

Krok 3 - Szaszłyki drobiowe z piekarnika foto

Szaszłyki drobiowe w piekarnika polecamy podawać z  dipaminp. jogurtowo-koperkowym , czosnkowym lub tzatziki 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 29.01.2014 09:54
fajny przepis
2milutka 22.06.2013 16:56
robię takie i uwielbiam
jasiek 22.06.2013 16:05
dobra wersja
biatriss 22.06.2013 15:34
super przepis
Marta1986 22.06.2013 15:32
smaczne szaszłyki
iwi 22.06.2013 15:31
pyszne szaszłyki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak