Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z oliwkami i papryczką peperoni

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
oliwa 1 łyżka
sól szczypta
oliwki czarne 2 garście
papryczka peperoni 8-10 szt
ser mozarella 2 kulki
drożdże suche 1 op
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z oliwkami i papryczką peperoni

Do miski wsypujemy drożdże i zalewamy je ciepłą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Dodajemy mąkę, sól i łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy już wyrośnie, rozwałkowujemy cienko i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.

Można zrobić jedną dużą pizzę lub kilka małych ( na zdjęciach widoczne są małe).

Na cieście układamy oliwki, papryczkę ( użyłam niezbyt ostrej papryczki peperoni z zalewy ) i postrzępiony ser mozarella. Posypujemy oregano.

Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 18.02.2012 18:02
pycha
ewelinapac 17.03.2011 14:37
pyszna
Lulus20 13.12.2010 23:46
super
Koper 17.11.2010 10:11
Musi byc ostra :)
Natalia/tubisiek 09.08.2010 07:10
fajnie wygląda :)
noculos 28.07.2010 12:00
Takiej jeszcze nie jadłam, ale musze wypróbować :0

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak