Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką i imbirem

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 200 gram
cebula 150 gram
cukier 120 gram
śliwki suszone 10 sztuka
ocet balsamiczny 5 łyżka
sól do smaku
cynamon Prymat 1/4 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką i imbirem

Kroki postępowania

1
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, posiekane suszone śliwki, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ocet balsamiczny. Podlać dwoma łyżkami wody i podgrzewać na wolnym ogniu, aż rabarbar puści sok.
Krok 1 - Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką i imbirem foto
2
Kiedy chutney zacznie się gotować dodać pozostałe przyprawy i gotować na większym gazie przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 2 - Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką i imbirem foto
3
Gotowe chutney przestudzić i przełożyć do wyparzonych słoików. Wstawić do lodówki do przegryzienia. Zużyć w ciągu 7 dni. Chutney można też pasteryzować gotując w słoikach przez 15 minut.
Krok 3 - Chutney z rabarbaru z suszoną śliwką i imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 27.07.2015 21:12
doskonały do wędliny i do mięs
EmciaPichci 27.02.2014 09:30
jestem bardzo ciekawa smaku...
IKrakowianka 09.01.2014 16:24
rewelacyjny pomysł
pestka 21.06.2013 21:17
to bardzo ciekawy przepis
Gracer 21.06.2013 19:33
super przepis
Beatris 21.06.2013 19:32
Uwielbiam chutney z rabarbaru do mięska. Robię podobny.
Lampencjo 21.06.2013 18:25
ciekawe połączenie
Kolorowa 21.06.2013 17:29
Fajny skład ;)
Konczi 21.06.2013 16:36
bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak