Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pożeczkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
mąka pszenna 1,5-2 szklanki
mąka zmieniaczana 3-4 łyżki
mleko 3 łyżki
masło 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
pożeczki czerwone 50 dag
sól do smaku
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pożeczkowe

Białka chłodzimy natomiast żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Masło roztapiamy i dodajemy mleko całość dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto pieczemy około 15-20 min.Białka mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Miksujemy dosypując cukier. Gdy piana zrobi się gęsta mieszamy z porzeczkami i smarujemy na cieście. Pieczemy jeszcze 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak