Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki małosolne z przepisu mojej mamy

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
czosnek 4-5 ząbki
koper świeży kilka gałązek
wrzątek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne z przepisu mojej mamy

Składniki podaję w przybliżeniu, ponieważ zależy to od wielkości słoika w którym będziemy robić ogórki.

Ogórki moczymy przez 2 godziny, odcinamy ki z obu stron.
Na dnie słoika układamy połowę kopru i czosnku. Ogórki układamy ciasno, na leżąco. Przykrywamy czosnkiem i koprem. Zalewamy osolonym wrzątkiem w proporcjach na 1 litr wody 1 łyżka soli. Słoik szczelnie zamykamy.
Ogórki są gotowe na 3 dzień, choć niektórzy lubią wyjadać już drugiego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 11.12.2013 22:23
uwielbiam tak przygotowane ogórki
mysza75 11.12.2013 15:05
pyszne ogórki :-)
adelajda 21.06.2013 16:22
robie często
bogusia19 21.06.2013 09:40
robię w takich samych proporcjach tylko dodaje jeszcze liść chrzanu, wiśni i porzeczki czarnej
pajbek 21.06.2013 09:28
Wypróbuję przepis myślę, że ogóreczki będą pyszne :-)
dodi 21.06.2013 09:19
juz robiłam. teraz muszę powtórzyc
fotoviderek 21.06.2013 08:28
Uwielbiam takie ogóreczki :)
jasiek 21.06.2013 00:39
też już robię
IwonaDD 20.06.2013 23:50
uwielbiam ten rodzaj ogórków, pięknie zaprezentowane na zdjęciu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak